Ruokintakartoitus - merkittävä uusi palvelu ProAgrialta karjan ruokinnan taloudellisuuden varmistamiseen

24.02.2016

Karjan rehukustannukset ovat suurin maidontuotannon menoerä. Siksi ruokinnan taloudellisuus kannattaakin varmistaa aika-ajoin. ProAgrian ruokinta-asiantuntijoilla on käytössä helppo ja nopea tapa varmistaa karjan ruokinnan oikeellisuus ja taloudellisuus. – Pystymme päivän maitotuotoksen ja pitoisuuksien sekä päivän rehujen kulutuksen perusteella laskemaan ja arvioimaan, onko ruokinta kohdallaan, miten saada enemmän maitoa vähemmällä rahalla ja maksaako tila liikaa rehuista, kertoo ProAgria Keskusten Liiton kehityspäällikkö Tuija Huhtamäki ja jatkaa, - Palvelua pilotoitaessa on saatu merkittävää hyötyä asiakkaille.

- Maitotilalla karjan ruokinnalla pitää varmistaa, että tuotot ovat mahdollisimman suuret ja menot mahdollisimman pienet eli maitotuotos ylös ja rehukustannus alas, sanoo Huhtamäki ja jatkaa, - Hyvä mittari on tietää oman karjan maitotuotto-rehukustannus. Se kertoo heti, miten taloudellisesti karja muuntaa rehut maidoksi. Meiltä saa hyvät vertailutiedot ja toimenpide-ehdotukset, miten asettaa tavoitteet ja miten päästä tavoitteisiin.

Uudessa Ruokintakartoituksessa tehdään Päivälaskelma, joka on saanut hyvää palautetta asiakkailta. Lähtötiedoiksi tarvitaan karjan tuotos- ja rehujen kulutustiedot yhden päivän ajalta. Laskelman tuloksia vertaamme tilakäynnillä karja- ja rehuhavaintoihin. - Asiantuntijoidemme kokemus ja tietotaito ovat käytettävissäsi sekä rehujen hyväksikäyttöä, tuotoksia että ruokinnan kannattavuutta pohdittaessa, sanoo Huhtamäki.

Haasteellinen ruokintakevät – maidon urea- ja valkuaispitoisuudet alhaalla

- Onnistuminen näkyy maitoyrityksen tuloksessa lisääntyneinä tuloina ja alentuneina kustannuksina.  Tämä kevät saattaa olla karjan ruokinnan kannalta haasteellinen, koska sääoloiltaan oikukas kesä näkyy säilörehun laadussa ja määrässä. Säilörehujen märkyys sekä alentuneet valkuais- ja kivennäispitoisuudet vaativat aiempaa enemmän ruokinnan toteutukselta. Tuotosseurannan maitonäytteiden analyysitulosten mukaan maidon urea- ja valkuaispitoisuudet ovat olleet edellisvuotta alhaisemmalla tasolla viime kesästä lähtien. Maitomäärissä ei ole onneksi havaittavissa samanlaista notkahdusta valtakunnallisesti, sanoo Huhtamäki.

ProAgrian ruokinnan asiantuntijoille onkin tullut paljon kysymyksiä alhaista maidon ureapitoisuuttaa ihmetteleviltä, josko rypsin määrää pitäisi lisätä ruokinnassa hyvästä maitotuotoksesta huolimatta. Luken koetilalla Maaningalla on huomattu sama kehitys. - Meijeriin lähetetyn maidon ureapitoisuus on ollut viime syksystä alkaen keskimäärin 19 mg/dl. Kaikkien lehmien keskimääräinen ekm-tuotos on samaan aikaan ollut 34 kg. Ruokinnansuunnittelu perustuu kulloinkin ruokinnassa olevan säilörehun rehuarvoon eikä väkirehuvalkuaisen määrää ole lisätty maidon alhaisen ureapitoisuuden vuoksi, sanoo vanhempi tutkija Auvo Sairanen Lukesta.

Karjan ruokinta nopeasti tasapainoon

- Ruokintakartoitus kannattaa tehdä aina, jos vähänkin miettii, onko ruokinta tasapainossa. Jos karjassa on tavanomaista enemmän tai yllättäen lannan löysyyttä, lehmät eivät kulje normaaliin tapaan robotilla, tankkimaidon määrä tai pitoisuus heilahtelevat totuttua enemmän tai lehmät eivät voi hyvin. Ruokintakartoitus antaa vastaukset, mitä ravintoaineita lehmät saavat tarpeeseensa nähden sopivasti ja mistä mahdollisesti on puutetta. Lopputulemana selviää, onko käytössä oikeanlainen täydennysrehu niin hinnaltaan kuin koostumukseltaan ja tuleeko säilörehun hyvä laatu hyödynnetyksi parhaalla mahdollisella tavalla, kuvaa Huhtamäki.

Maksanko liikaa karjan ruokinnasta?

Jos miettii, maksaako liikaa karjan ruokinnasta vai pitäisikö vaihtaa ruokintamuotoa kokonaan, kannattaa ottaa yhteyttä ProAgrian asiantuntijoihin tai antaa suoraan nettisivuilla tiedot Päivälaskelmaa varten ja tilata palvelu lähettämällä lomake. Ruokintakartoituksesta enemmän osoitteessa www.proagria.fi/ruokintakartoitus.

- Suosittelemme Ruokintakartoitusta laajempaa Ruokinnan ohjaus -palvelua, jossa ruokintaa suunnitellaan ja seurataan sovituin määräajoin ja näin mahdollisiin poikkeamiin voidaan reagoida nopeasti ennen tuotosnotkahduksia, sanoo Huhtamäki.

Mikä on Päivälaskelma?

Ruokintakartoitus pohjautuu Päivälaskelmaan, jonka kehittämiseen osallistui neuvonnan lisäksi suomalaiset kotieläintutkijat ja meijerit. Nopeasti tehtävä Päivälaskelma antaa reaaliaikaisen tiedon ruokinnan biologisesta oikeellisuudesta ja kannattavuudesta. Maitoyrittäjälle se tarjoaa luotettavan pohjan ruokinnan suunnittelulle ja toteutukselle karjassa ja varmuuden sen toimivuudesta. Eläinten terveys ja tuotos paranevat ja rehut käytetään tehokkaasti ja kustannustehokkaasti maidontuottamiseen.

Lisätietoja

Tuija Huhtamäki, kehityspäällikkö ProAgria Keskusten Liitto, puhelin 040 137 9371, tuija.huhtamaki@proagria.fi

Auvo Sairanen, vanhempi tutkija, Luke, puhelin 029 532 6511, auvo.sairanen@luke.fi

Keskusten palvelupäälliköiden yhteystiedot

ProAgria Etelä-Pohjanmaa       Arja Talvilahti, 0400 168 489, arja.talvilahti@proagria.fi       

ProAgria Etelä- Savo                  Minna Pirkkalainen, 040 717 8660, minna.pirkkalainen@proagria.fi

ProAgria Etelä- Suomi               Sanna Eklund, 020 747 2776, sanna.eklund@proagria.fi      

                                                      Raija Tamminen, 040 722 1873, raija.tamminen@proagria.fi                          

ProAgria Kainuu                         Minna Tanner, 040 572 3197, minna.tanner@proagria.fi    

ProAgria Keski-Suomi                Irene Mäkinen, 020 747 3340, irene.makinen@proagria.fi                             

ProAgria Keski-Pohjanmaa       Juha Nivala, 040 861 0641, juha.nivala@proagria.fi               

                                                      Anna-Riitta Leinonen, 0400 168 647, anna-riitta.leinonen@proagria.fi     

ProAgria Lappi                            Simo Alaruikka, 0400 395 953, simo.alaruikka@proagria.fi

ProAgria Länsi- Suomi               Riitta Pietilä, 050 4131 474, riitta.pietila@proagria.fi

ProAgria Oulu                             Virpi Huotari, 0400 786 933, virpi.huotari@proagria.fi          

                                                      Antti Harjunen, 0400 285 291, antti.harjunen@proagria.fi

ProAgria Pohjois-Karjala           Katri Karjalainen, 040 301 2410, katri.karjalainen@proagria.fi

ProAgria Pohjois-Savo               Tarja Pirkkalainen, 0400 347 143, tarja.pirkkalainen@proagria.fi                  

                                                      Milja Heikkinen, 040 166 2597, milja.heikkinen@proagria.fi

ProAgria ÖSL                               Johanna Laakso, 050 550 1574, johanna.laakso@proagria.fi

 

Jaa

Artikkelit

Ajankohtaista

Asiantuntijat

Hae asiantuntijaa

Kaikki asiantuntijat

  • Sähköinen kasvinsuojelututkinto nyt verkossa - också på svenska
    Hyväksytyn suorituksen jälkeen todistus heti sähköpostiisi | Efter prestationen intyg direkt till e-posten
  • Tilaa palvelu
    Hyödynnä osaamisemme johtajuuteen, tuotantoon ja yritystoiminnan kehittämiseen liittyvissä ratkaisuissa.